Účinky pepřového spreje

Pepřový sprej jako takový působí na každého, rozdíl může být pouze v efektivnosti obrany. Záleží samozřejmě na dávce i síle spreje a také na útočníkovi, jelikož na každého člověka má sprej trochu jiné účinky.

Při zasažení obličeje pepřovým sprejem dochází k téměř okamžitému uzavření očí a dočasnému „oslepnutí“, které trvá 15 - 30 minut. Kůže útočníka pálí zhruba 45 minut až hodinu. Dostavuje se nekontrolovatelný kašel, který nutí člověka se předklánět. Objevují se dýchací potíže, spouští se rýma. Obtíže s dýcháním a mluvením trvají 5 - 15 minut a celkový účinek spreje přetrvává zhruba 30 -45 minut. Pak účinek začne opadávat, ale plně vymizí až několik hodin poté.

Podle lékařských studií je pepřový sprej pro oko neškodný, ovšem opakované zasažení může vést k dlouhodobé změně oční citlivosti.

 

 

Pomůže roztok na kontaktní čočky i dětský šampon


Po zásahu sprejem se doporučuje rychle mrkat víčky, což pomůže lépe dostat dráždící látku z očí.Pepřový sprej obsahuje výtažek z chilli papriček (kapsaicin), kterému se také říká kajenský pepř, z čehož vzniknul název „pepřový sprej“ (zkratka „OC"), (slzný plyn má zkratku „CS“). Kapsaicin jako účinná látka není rozpustný ve vodě, tudíž vám ho nepomůže neutralizovat ani sebevětší množství vody.

Postiženému místu můžete velmi znatelně ulevit roztokem na kontaktní čočky a dalšími prostředky. Ještě účinnější je zředění chlorového změkčovače vody (chlorine bleach) vodou, kdy na 1 díl chlorinu se připadne 5 dílů vody. Velmi dobrých výsledků dosáhnete i umytím dětským šamponem.
Důležité je na zasažená místa v žádném případě nesahat - na prsty se jinak dostane účinná látka a přenese se i na další místa.