PARALYZÉRY A PEPŘOVÉ PĚNY

Paralyzéry a pepřové pěny – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

 

Pepřová pěna

Pepřový sprej není asi třeba více představovat, určitě jste o něm již četli a víte, jaké má vlastnosti a účinky. Dnes si, ale rozebereme trochu detailněji pepřovou pěnu, jaké jsou výhody a nevýhody oproti klasickému pepřovému spreji a kde je možné kvalitní pepřovou pěnu zakoupit.

Pokud bychom srovnali pepřový sprej a pepřovou pěnu, obecně platí, že v uzavřených místnostech, v tramvaji apod. je běžný pepřový sprej znevýhodněn tím, že zasáhnete většinou i lidi kolem útočníka a v mnoha případech i Vás samotné a pokud jste venku a fouká rychlejší vítr, může Vás pepřový sprej zpětně zasáhnout. Tato rizika jsou s pepřovou pěnou podstatně menší a můžeme tedy říci, že pepřová pěna má největší výhodu v uzavřených místnostech nebo venku při větší rychlosti větru. Také je určitě výhodou, že většina pepřových pěn obsahuje DIY barvivo, které zůstane na tváři útočníka až několik dní a pomůže při možné identifikaci Policií. Jakýkoliv pokus útočníka si pěnu setřít jen zvyšuje její penetraci do kůže. Pěna může navíc také útočníkovi kompletně zakrýt zrak, což Vám může poskytnout potřebný čas na útěk, případně k zajištění agresora. Nevýhodou pěny je menší dosah a potřeba lépe mířit než například u clony. Záleží tedy, v jakých podmínkách a lokalitách se pohybujete. Pokud chcete mít účinnou obranu především do uzavřených prostor, pepřová pěna je určitě vhodný sebeobranný prostředek.  Pokud chcete mít spíše velký dosah nebo velké pokrytí na otevřených prostorech, volili bychom raději pepřový sprej s přímým tryskem nebo v clonovém, případně v gelovém provedení.

 

Paralyzéry – někteří tvrdí, že jsou účinné, jiní že nejsou, jak to tedy je?

Pravda je zhruba někde uprostřed. Paralyzér vydává elektrický výboj, který při kontaktu s pokožkou člověka přeruší informace mezi mozkem a svalem. Na trhu jich je mnoho druhů, některé koupíte za pár stovek a jiné zase za několik tisíc. Když si pustíte videa s paralyzéry na Youtube, uvidíte případy, kdy paralyzér účinný byl, na jiných videích uvidíte, že moc účinný nebyl a spíše testující osobu polechtal. Všichni se shodnou na tom, že paralyzér je opravdu účinný jako zastrašující prostředek, kdy „práskající“ volty naženou strach nejednomu útočníkovi. Ale co když mu ten strach paralyzér nenažene? Jak je to s tou účinností samotného kontaktu? V praxi to je tak, že velmi záleží na jednotlivém útočníkovi, kam mu výboj zasadíte, do jakých nervových zakončení atd. Viděli jsme na vlastní oči, jak paralyzér ZAP Enforcer 2 000 000 voltů skolil na zem 110 kilového chlapa při zásahu do zad. Většina výrobců - v první řadě paralyzéry americké značky ZAP začalo vyrábět paralyzéry, které jsou z kvalitních a bytelných materiálů, aby je bylo možné také použít jako úderovou zbraň nebo s ostrými hroty. Na agresivní zvířata je paralyzér ještě účinnější než na lidi, protože jsou na elektrický výboj citlivější.

 

 

Kvalitní paralyzéry a pepřovou pěnu, která se vyrábí v USA prodává náš eshop paralyzery-vychytavky.cz, již od roku 2011.