Použití pepřového spreje

Pepřový sprej je jedním z nejpoužívanějších a nejoblíbenějších sebeobranných prostředků. Používají jej nejen ženy, ale také muži všech věkových kategorií.

Většina „pepřáků“ má dosah minimálně dva metry, takže vám poskytne významnou výhodu obrany na větší vzdálenost. U paralyzéru, obušků a dalších obranných prostředků se s útočníkem musíte dostat do fyzického kontaktu, což je zpravidla nebezpečnější.

Kvalita zajistí bezpečnost 

V každém případě platí, že je lepší do své bezpečnosti zainventovat a připlatit si za kvalitnější pepřový sprej. Rozdíl se projeví jak v dosahu spreje, tak v jeho pálivosti a tedy i celkové efektivnosti. 

Pepřový sprej můžete nosit v kabelce či pánské tašce a ve většině případů i přímo v kapse. Vždy je dobré jej mít na takovém místě, kde k němu máte okamžitý přístup – zpravidla nemá smysl šátrat v tašce a hledat pepřový sprej v okamžiku, kdy na vás agresor již chce zaútočit. Proto mějte sprej v rizikových situacích vždy po ruce a připravený k použití.

Zodpovědné používání

Velkou výhodou, které pepřové spreje mají, je to, že útočníka sice na nějaký čas oslepí a velmi mu ztíží dýchaní, ale tyto efekty se po nějaké době (cca 30 minut) snižují a nezanechávají trvalé následky. Trvalé následky nenesou ani zvířata, byť jsou ve většině případech na pepřové spreje i paralyzéry citlivější.

Hodně se nás ptáte také na to, jak je to z právního hlediska s použitím pepřového spreje v sebeobraně. Zpravidla to funguje tak, že pokud na vás někdo bude útočit a ohrožovat vás na zdraví, můžete pepřový sprej bez problémů použít jako přiměřenou obranu. Pokud jej ale použijete jako agresor, ve většině případů k němu bude soud přihlížet jako ke zbrani. Proto nikdy nezapomínejte, že pepřový sprej slouží výhradně jako krajní řešení v ohrožení vašeho zdraví, či dokonce života.